Diabetici

Als u diabetes Mellitus heeft, is het mogelijk dat er veranderingen optreden in uw lichaam. De hieronder genoemde veranderingen kunnen zich mogelijk voordoen:

Standafwijkingen

Als bepaalde zenuwen uitvallen, gaan uw kleine voetspieren minder goed werken. Dit kan leiden tot standsveranderingen in de voet. Door een verandering in looppatroon kunnen drukplekken ontstaan die kunnen leiden tot eelt, blaren en wonden.

Verminderde doorbloeding

Diabetes Mellitus vergroot de kans op een verminderde doorbloeding van en naar de voeten. Hierdoor ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar uw voet. De huid gaat daardoor sneller kapot en wondjes genezen langzaam of zelfs niet.

Limited joint mobility

Bij limited joint mobility is de mobiliteit van uw voetgewrichten beperkt. Hierdoor ontstaan beschadigingen aan de zenuwen. Dit kan tot gevolg hebben dat de stand van uw voet verandert en dat uw gewrichten minder beweeglijk worden. Drukklachten ontstaan hierdoor sneller.

Neuropathie

Neuropathie is een beschadiging van de zenuwen. Als uw zenuwen beschadigen, kan er ongemerkt een verminderd gevoel ontstaan. U voelt bijvoorbeeld een te warm voetenbad, door de zon verhitte tegels of zand, steentjes in uw schoen of drukplekjes niet meer. Hierdoor kunnen (zelfs onder eelt!) ongemerkt wondjes ontstaan die moeilijk genezen.

Infectie

Met diabetes bent u vatbaar voor infecties, zoals schimmelinfecties van de huid en/of de nagels. Eén of meer factoren kunnen problemen veroorzaken , zoals een kwetsbare huid, overmatige eeltvorming en gevoelsstoornis, waardoor de huid beschadigt kan raken en er een infectie kan optreden.

Zorgprofiel

Vanaf 1 januari 2015 vervult de podotherapeut een coördinerende rol in de voetengezondheidszorg en een individueel behandelplan opstellen. Een zorgprofiel is een soort ‘zorgzwaarte pakket’ wat gerelateerd is aan de risico’s die u loopt op het krijgen van wonden door slechte genezing en het risico op amputatie.

U heeft diabetes mellitus en door uw huisarts, praktijkondersteuner of podotherapeut is geconstateerd dat u een laag, middelmatig of hoog risico heeft op een wond (de zgn. SIM’s classificatie). Op dat moment is het belangrijk om een zorgprofiel toegewezen te krijgen en u een bezoek brengt aan de podotherapeut. De podotherapeut zal naar aanleiding van een uitgebreid, volgens protocol vastgesteld, onderzoek uw zorgprofiel(zorgzwaarte) bepalen en stelt daarna een persoonlijk behandelplan voor u op. Alleen wanneer u zorgprofiel 2, 3 en 4 toegekend hebt gekregen en er een behandelplan is opgesteld door de podotherapeut komt uw in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering.

De podotherapeut zal deze voetzorg rechtstreeks declareren bij de zorgverzekeraar. U ontvangt dan zelf geen factuur en u hoeft uw podotherapeut of uw pedicure voor deze vastgestelde MEDISCH gerelateerde voetzorg dus zelf niet te betalen!

Wanneer u met uw pedicure een afspraak maakt is het belangrijk na te vragen of uw pedicure een samenwerkingsovereenkomst heeft met de podotherapeut en als er meer voetzorg gewenst is dan de afgesproken medische gerelateerde zorg wat dan de extra kosten voor deze zorg aan je voeten zal zijn. U krijgt hiervoor dan een aparte rekening van de pedicure die u niet bij u verzekering kunt declareren.

Pedicare is aangesloten bij Haarlemmermeerketenzorg en Kcoetz